Fiona: “De verandering moet van binnenuit komen, vanuit jou en mij. Dat is al aan de gang en het is unstoppable!”

Gepubliceerd op 9 juni 2021 om 11:55

Fiona over Corona 

Visie op de pandemie:

Ik ben geen virus ontkenner,
wel een pandemie ontkenner.
Het C-virus is voor 99% van de mensen iets 
waar we prima mee kunnen leven en weer van herstellen.
De maatregelen zijn wetenschappelijk niet onderbouwd én maken mensen zwakker.
Waarom de maatregelen er dan zijn?
In mijn optiek voor het uitrollen van een technocratische wereldagenda, gericht op controle over de mensen. Ik denk echter dat dit niet gaat lukken, omdat steeds meer mensen het door krijgen.


Grootste uitdaging in Corona-tijd

Goed voor jezelf zorgen, jezelf informeren zonder jezelf daarin te verliezen en elke keer je power terug pakken.

 

Tips van Fiona
Inspirators: Vrouwen voor Vrijheid
Must-reads: We zitten in een collectief rouwproces
Boeken/ Podcasts:  De Oersterk Podcast 
Muziek voor de Tijd: Revolutie van de liefde van Diggy Dex en Stef Bos, het album ‘Stay Human’ van Michael Franti & Spearhead, The Power is Here Now van Alexia Chellun, Later is allang begonnen van Klein Orkest, The Revolution will not be televised van Gil Scott - Heron, Iron Sky van Paolo Nutini en Man in the Mirror van Michael Jackson

 


IN GESPREK MET FIONA

Alarmbellen

 

“Zelf had ik al heel snel door dat het niet klopte, waar we in werden geplaatst. Een sterk voorgevoel dat denk ik te maken heeft met enerzijds mijn kennis over marketing/neuro-psychologie en jaren onderzoek naar de voedingsindustrie en farmaceutische industrie en anderzijds een groot stuk intuïtie. Tijdens die eerste speech van Rutte, waarin hij zei dat we tot de komst van het vaccin met Corona moesten dealen, gingen alle alarmbellen af. Ik dacht ‘dit is een onbekend virus en we weten wél de oplossing al? Dat kan niet; we worden belazerd’.

En dan moet je het proces in; dan ga je op onderzoek uit naar ‘wat speelt hier dan, wat zit hierachter?’ Via Café Weltschmertz en andere bronnen waar ik veel van leerde, werd het plaatje langzaam duidelijker; een soort ‘connecting the dots’. Op een gegeven moment zie je dan wat er écht speelt, dan weet je het. En dan? Dan moet je verder. Dat is een soort rouwproces wat je doormaakt. Het besef dat veel dingen die je hebt geloofd, niet blijken te kloppen.”

 

Eenzaam

 

“Dat proces kan ook heel eenzaam zijn. Gelukkig stond mijn vriend wel al vanaf dag één op dezelfde manier erin als ik, maar mijn directe familie en vrienden toen zeker nog niet. Zij gingen zó in het verhaal mee, waar ik al vanaf het begin niet in mee wilde. Je krijgt dan totaal andere belevingswerelden, je spreekt een compleet andere taal. Dat is ontzettend lastig. Ik dacht toen echt ‘ik ben alle vrienden en familie kwijt, die gaan het nooit zien, nu sta ik er alleen voor’. Dat is heel heftig. En er zijn veel mensen die daar mee worstelen. Ik krijg dagelijks berichten van mensen die zeggen ‘ik ben de enige in mijn familie die het ziet’.

Hoe ik daarmee omgegaan ben? Dit speelde in de periode maart – mei 2020. Ik ben snel weer gestopt met informatie doorsturen omdat ik merkte dat niet iedereen daar open voor stond. En ik leerde dat iedereen recht heeft op zijn/ haar eigen proces. Deze periode is één grote les in loslaten. Ieder zijn/ haar proces gunnen. Niet willen overtuigen. Wat ik wél ben gaan doen is me heel actief gaan uitspreken. Ik weet waar ik wel en niet voor sta. Deze tijd heeft mij letterlijk geholpen om mijn stem te vinden. En dan vind je mensen die daar mee resoneren. Verder blijft de deur altijd open staan voor iedereen. Ik heb geleerd dat mensen de weg naar je terug vinden, op een moment dat ze daar zelf aan toe zijn. Niets forceren, alles op z’n tijd.”

 

Verbinden & Creëren

 

“Wat mij ook heeft geholpen, is dat ik me ben gaan voegen bij gelijkgestemde mensen, in allerlei Telegram groepen. En ik ben wat gaan doen, dat hielp ook enorm! Ik werd vrijwilliger achter de schermen bij Viruswaarheid. Zo leerde ik al snel mensen kennen ‘in het verzet wereldje’. Uiteindelijk kwam ik in contact met de oprichter van Café Weltschmertz, waar ik de afgelopen tijd allerlei interviews voor heb mogen opnemen. En ik heb in december 2020 ‘Het Verboden Jaaroverzicht’ bedacht en gepresenteerd. Een mega project wat we in een maand uit de grond hebben gestampt. Dat voelde echt als iets heel bekrachtigends.

In feite voelt alles wat ik nu doe, als een soort verlengstuk van wat ik voor Corona ook al deed. Creëren. M’n eigen waarheid spreken. Mensen uitdagen om buiten de gebaande paden te gaan. Ik heb namelijk een eigen onderneming, waarbij ik als business coach andere ondernemers coach in het aanboren van moed en durf om hun eigen weg te durven kiezen. De slogan van mijn bedrijf is ‘Ondernemen op eigen wijze’ en dat is precies wat deze tijd van ons vraagt. Je eigen waarheid spreken, andere keuzes durven maken dan mainstream. Dat betekent dat je aan je mindset moet werken, zodat je je niet laat beperken door allerlei doem-gedachten.”

Scheidslijn

 

“Iedereen maakt daarin zijn eigen proces door. Maar je ziet wel dat de groep mensen die het spel doorziet, beetje bij beetje groeit. Daarom is het ook zo belangrijk dat we ons als critici blijven uitspreken, zonder mee te doen aan het vergroten van de verdeling binnen de maatschappij. Al is die scheidslijn erg dun. Hoe ik dat doe? Ik probeer ik mijn licht te laten schijnen op dingen die niet kloppen. Ik deel boodschappen over wat eraan zit te komen, maar ik doe niet mee aan die dynamiek van ‘verdeel en heers’.

In plaats daarvan richt ik me op wat ik wél wil. Ik wil graag mensen helpen om de kracht in henzelf terug te vinden. Dat heb ik jaren gedaan met klanten en dat is nu belangrijker dan ooit. Heel leuk dat je wakker bent, dat je de agenda’s doorhebt en ziet dat dit alles niets met virus te maken heeft. Maar het brengt niks als je je vervolgens thuis op de bank gaat zitten zorgen maken over de toekomst van je kinderen. Angst verlamt; of dat nu angst voor het virus is of angst voor de maatregelen. Als je in angst zit, dan doe je niks. Dat moeten we doorbreken en dat is heel erg een mindset ding.”

 

De reis naar binnen

 

“Het vraagt om heel veel dingen aan te kijken; de reis naar binnen te maken, de rust in jezelf te vinden. In onze maatschappij wordt ons al van kleins af aan geleerd om vooral te luisteren naar autoriteiten. Het inzetten van autoriteiten is een beïnvloedingsprincipe uit de neuropsychologie, dat momenteel continu wordt ingezet door artsen en virologen zo’n centrale plek te geven. Er zijn mensen die denken ‘zij hebben er voor geleerd, dus zij zullen het wel weten. Want, wie ben ik nu?’ Maar daar zit de kern van het probleem; door zo te denken, zet je je intuïtie buiten spel. Je luistert naar externe autoriteiten. Terwijl externe autoriteiten vaak ook belangen hebben om jou iets te laten denken.”

 

Vertrouwen op Jezelf


“Mensen projecteren hun eigen goedheid op de ander en kunnen er zich daardoor moeilijk voorstellen dat een externe autoriteit wellicht niet het beste met hen voor heeft. Terwijl de geschiedenis ons heeft geleerd dat dit heel vaak voorkomt. Zo waren er vroeger heel veel artsen die sigaretten aanprezen. Mensen worden vaak boos als ik zoiets zeg. Want, op wie kun je dan nog vertrouwen? Mijn antwoord is altijd: ‘op jezelf!’ En daar is rust voor nodig. De tijd nemen om te voelen. Uit de ratrace te stappen. En je eigen overtuigingen te onderzoeken. Waarom denk je wat je denkt? Klopt dat wel? Als je dat proces aangaat, wordt alles heel helder. Dat vraagt naast rust ook om moed en levenslust.

De verandering moet echt van binnenuit komen, vanuit jou, vanuit mij, vanuit de mensen als groep. Dat is al aan de gang en het is unstoppable. Kijk maar om je heen; nieuwe media die ontwikkeld worden, nieuwe onderwijsvormen, mensen die ervoor kiezen om hun eten te halen bij de lokale boer, mensen die kleiner gaan wonen. Die beweging is momenteel vol aan de gang. Het is aan ons waar we voor kiezen…

Niet schreeuwen maar shinen

 

“Ik zie wat er nu speelt als een soort stuiptrekking van een failliet systeem, wat daardoor enorm op de controlekant gaat zitten. Dat zie je terug in het klein maken, onderdrukken van de bevolking. Maar dat gaat een bepaalde tegenreactie teweegbrengen die steeds groter zal worden. En we gaan niet vechten, we gaan niet schreeuwen, maar wij gaan shinen. Wij gaan iets moois maken!

Mensen die dat niet willen, die daar niet aan toe zijn; dat is aan hen. Misschien voegen ze zich ooit bij ons, misschien nooit. Het is de tijd van accepteren dat je echt je eigen weg mag kiezen. Dat betekent ook dat je mensen waarvan je in het verleden dacht ‘die blijven altijd bij me’ zal gaan verliezen, omdat je ze niet meekrijgt. Ook dat is een rouwproces wat je daarin doormaakt.”

 

Erboven hangen

 

“Daarom is het ook zo belangrijk om mensen om je heen te verzamelen die hetzelfde in de wedstrijd zitten. Die moet je natuurlijk wel zelf opzoeken; daar heb je zelf wat in te doen. Maar daar kun je ook veel steun vandaan halen. En de mensen die er nog niet zijn; laat ze! Maar veroordeel het ook niet te hard, want dan kom je in dat ‘verdeel en heers stuk’. Probeer erboven te gaan hangen.

Datzelfde geldt ook voor het omgaan met de maatregelen; ga niet enorm in de strijd, maar manoeuvreer er omheen. Je kan veel energie verliezen aan een strijd bij Albert Heijn over het wel of niet dragen van een mondkapje. Dat is zonde; ga dan liever gewoon je boodschappen bij de markt halen, waar je gewoon zonder mondkapje welkom bent.”

 

Leef en laat leven

 

“Ik ga zelf niet meer in discussie. ‘Leef en laat leven’ is mijn motto. En ik probeer altijd in liefde te blijven. ‘Ik wens je alle goeds en hoop dat je dat ook aan mij wenst.’ Dat is niet wat men verwacht; mensen willen dat je mee gaat in die strijd. Zeker op Twitter kan dat heel heftig zijn. ‘Ergens ben jij de liefde kwijtgeraakt’ denk ik dan. Maar ík doe er niet aan mee. Met die mindset ben je niet te raken; wat dát is wat ze graag willen. Hoe ik dat doe? Door heel erg bij mezelf te blijven, bij mijn waarheid, mijn beeld van de wereld die ik graag wil voor mijn kinderen.”

Geraakt

 

“Ik ben zelf ook al lang niet meer onder de indruk van nieuwe ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld het instemmen van de 1e kamer met de Test-wet onlangs. Ik wist dat dat eraan zat te komen, omdat ik weet dat we naar medische apartheid gaan. Een moment waarop ik trouwens wél nog geraakt was, was bij de verkiezingsuitslagen. Daar ben ik van geschrokken, terwijl je het ergens ook wel weet. Maar toch; als dit écht de uitkomst is van wat Nederland heeft gestemd, dan is er nog een hoop te doen. Dat besef kwam toen wel binnen.

Veel mensen beseffen niet dat de meeste politieke partijen eigenlijk allemaal met elkaar samen werken. Het lijkt alsof we in een democratie leven, maar de gevestigde orde dient allemaal één grote agenda. En zeker sinds de spoedwet is ingevoerd, worden we per decreet geregeerd. Het betekent dat de Tweede Kamer zichzelf buitenspel heeft gezet. Verder worden we natuurlijk niet echt geregeerd door de poppetjes die we zien in het schouwspel. De echte macht ligt ergens anders. Veel mensen willen hier niet aan en dat snap ik heel goed. De krachten die er spelen zijn groots.”

 

Revolutie

 

“Daarom zeg ik ook; ‘verwacht niet dat de verandering gaat komen uit de politiek’. Die verandering komt uit jou en mij. Echte revoluties komen altijd uit de mensen. En we zitten midden in een revolutie. En als ik zie waar we nu staan ten opzichte van vorig jaar, qua groep, hoe we groeien, dan ben ik daar positief over. Maar het is een marathon. En dat betekent dat het belangrijk is om heel erg voor jezelf te zorgen.

Wat ik mensen daarin wil meegeven, is ‘probeer bij alles wat je doet, je energie, je frequentie omhoog te brengen’. Dat klinkt zweveriger dan ik het bedoel. Het gaat erom goed voor jezelf te zorgen en je te richten op dingen die je wil creëren. Kom uit de verlammingsstand. Ga iets in de wereld zetten van jezelf; ga iets doen met je ‘goede energie’. Voeg je bij mensen die jouw taal spreken, zonder de deur te sluiten voor die andere mensen. En probeer ook zo min mogelijk energie te steken in het overtuigen van mensen die er anders in staan.”

 

Informatie-oorlog

 

“We zijn inmiddels een jaar verder. Ik denk niet dat je in deze fase mensen nog kunt overtuigen met feiten. Mensen die denken dat het virus ernstig is en vaccins de enige oplossing, ga je moeilijk bereiken met andere informatie. Wat ik doe, is voorleven. Ik doe niet meer mee aan de informatie-oorlog die gaande is. Als je ziet hoe mensen tegen elkaar uitgespeeld worden in deze tijd, dat is echt een soort psychologische oorlog. Ik ben daaruit gestapt. Ik ga soms nog wel naar demonstraties maar dat is niet om ergens tegen te zijn. Het is om me te verbinden met mooie mensen en nieuwe dingen te ontwikkelen. Ik heb zoveel nieuwe ideeën en plannen. En ik heb nog nooit zoveel inspirerende mensen ontmoet als in afgelopen jaar!”

Acceptatie en Loslaten

 

“Ik geloof echt dat we naar een parallelle samenleving toegaan. Dat heb ik inmiddels ook volledig geaccepteerd. En we gaan dat zó mooi maken dat ‘de andere kant’ wil aanhaken. En sommige mensen gaan we nooit meekrijgen. Dat zullen we moeten accepteren. Net zo goed als dat we niet weten wat er op langere termijn gebeurt met de mensen die zich laten vaccineren. Misschien gaan we er mensen aan verliezen, dat weet ik niet. Maar ook dat laat ik los…

Ik vind het trouwens wel erg voor de oudere generaties die niet op social media zitten. Je kan die groep bijna niet verwijten dat ze de prik gaan halen, omdat ze geen andere informatiebronnen ter beschikking hebben. Dat is heel triest; maar dat ligt buiten mijn invloed. Ik richt me op leeftijdgenoten; dat is nog steeds grote groep. En op kinderen, want zij zijn de toekomst. Ik vind het belangrijk dat we als ouders nadenken over welke wereld we nalaten voor onze kinderen en wat we hen nu meegeven.”

 

Verantwoordelijkheid

 

“Hoe ik in die mindset kom van acceptatie en loslaten? Ik denk door het besef dat we niet verantwoordelijk zijn voor de keuzes van een ander. Als je dat bij jezelf erin kunt prenten, ben je een heel eind. Je bent alleen verantwoordelijk voor je eigen keuzes en de keuzes die je maakt voor je kinderen. Je mag ‘het redder-syndroom’ loslaten. Ik weet eigenlijk ook niet precies hoe ik dat gedaan heb. Tijd speelt daarin denk ik een rol en ook een stuk mindset.

Hoe steviger je in jezelf staat, hoe steviger je ook in de wereld staat. In deze tijd is het heel belangrijk om zelf heel helder te hebben waar je voor staat, wat je kernwaarden zijn, waar je wel en niet aan mee wil doen. En als iemand anders daar andere keuzes in maakt, mag je dat gewoon bij die persoon laten. Wat mensen doen, is dat ze meteen de ander willen helpen uit liefde. ‘Neem het vaccin niet’, zeggen mensen uit liefde. Maar niet iedereen is er klaar voor om die liefde te ontvangen. Een goed boek wat ik hierover gelezen heb is ‘Problemen laten bij wie ze horen’ van Gary Lundberg. Mij heeft dat heel erg geholpen en ook op die manier kan ik alleen maar mensen coachen. Iedereen heeft recht op zijn of haar eigen proces.

Tips om stevig in je schoenen te staan:

 

  1. Voelen in plaats van Verdoven

Veel mensen zitten in een soort ratrace. Dat wordt overigens ook gecreëerd in de huidige maatschappij. Zoveel mensen die na een lange werkdag thuiskomen en zich ’s avonds ‘verdoven’ met TV of gamen. Door meer momenten van echte rust in te bouwen, kun je ook beter bij jezelf gaan voelen wat nu echt belangrijk voor je is en waar je wel en niet aan wil meedoen. Dat soort dingen voel je pas als je er de tijd voor neemt. Door alsmaar bezig te zijn, raak je het contact met je intuïtie kwijt. Rust is dus vooral de stilte opzoeken. De natuur in, mediteren, lang douchen, een goede massage, een fijne vrijpartij. Echte verbinding. Voelen in plaats van verdoven.

2.  Blijf dingen doen die je voeden.

Door de maatregelen waren veel dingen die voor mensen ontspannend/ voedend zijn niet mogelijk. Daarom het advies om desondanks te blijven zoeken naar dingen die je voeden. En dat kan voor iedereen verschillend zijn. Denk aan dansen, zingen, sporten, fietsen enzovoort. Versterk jezelf, ondanks de omstandigheden. Kies daar elke keer opnieuw voor. Je neemt dan de regie terug over je leven. Je mag de bus van je leven zelf besturen, in plaats van achterin te gaan zitten.


3.Volg inspirerende mensen, maar wel met mate.

Natuurlijk is het goed om inspirerende mensen te volgen, maar doe dat wel met mate. Omdat dat op een bepaalde manier toch ook weer een vorm is van ‘het buiten jezelf zoeken’. Je kan urenlang filmpjes kijken of podcasts luisteren, maar uiteindelijk schiet je daar niets mee op. Dus mijn advies zou zijn ‘kijk, laat je inspireren, leg je gsm weg en ga zelf iets doen’. Social media heeft zeker mooie kanten, maar het kan ook afleidend en daarmee verslavend werken.”

4. Verbind je met gelijkgestemden

Dat gaat niet vanzelf; daar moet je moeite voor doen, maar het kan je veel steun bieden. Probeer ook om niet alleen digitaal contact te leggen met gelijkgestemden, maar ga elkaar ontmoeten.

5. Wees voorzichtig met wat je in je mind stopt.

Door alle berichten over alles wat er niet klopt, de agenda’s die er zijn wordt ook een hoop angst de wereld in gepompt. Wees je daar bewust van. Zelf filter ik wat ik kijk. Alleen als ik denk ‘dit is echt nieuw’, verdiep ik me erin. Anders weet ik het al en dan vind ik het zonde van de tijd. Ik denk dat we sowieso toe zijn aan meer bekrachtigende dingen. Daar wil ik me de komende tijd actief voor gaan inzetten. Informeer jezelf goed maar kies wel bewust. Werk aan je media-dieet.

6. Richt je op wat je wél wil

Probeer om in het contact met anderen vooral te praten over wat je wél wil, in plaats van over de dingen die je niet wil. Dat maakt het makkelijker om voor je eigen waarheid te gaan staan; ‘dit is de wereld die ik voor me zie’. En het helpt om de polarisatie tegen te gaan; want wie is er nu tegen vrijheid? Ga vervolgens ook aan de slag met dat beeld dat je hebt. Ga iets bouwen wat je wél wil. En als je dan toch er tegenaan loopt dat mensen boos worden of je belachelijk maken, dan zegt dat vooral iets over die ander. Probeer je in je uitingen vooral niet te laten remmen door wat de ander van je zou kunnen vinden. Daarmee geef je een stukje eigen kracht weg.

 

Tot slot…

 

“Als je voor deze weg kiest, kies je zeker niet voor de makkelijke weg, maar wel voor een vervullende weg. Wat ik zie, is dat veel mensen op een bepaalde manier bang zijn voor vrijheid. Want die vrijheid brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee; je moet zelf aan de bak. Sommige mensen vinden het in die zin wel lekker dat de overheid het allemaal regelt. Die groep is best bereid om daar vrijheid voor in te leveren. Toch geloof ik niet dat we ons en masse laten verleiden tot een totalitair systeem. Ik ben ervan overtuigd dat de meeste mensen in Nederland toch wel erg hechten aan hun vrijheid. Ze moeten alleen nog wat comfortabeler worden in het dragen van de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken. En dat gaat zeker komen. Houd vertrouwen!

 

NIEUW:
Mensen kunnen nu mee doen aan Fiona's nieuwe movement “Make That Change”. Omdat ieder zijn of haar rol mag pakken in de positieve verandering. Ga naar: 
fionazwart.nl/change

Rating: 4 sterren
3 stemmen

LEES OOK

Saskia (45, Communicatieadvies)

"Laten we samen durven twijfelen; vragen stellen in plaats van meningen poneren."

Petra (38, docent Engels)
"Dat we in deze tijd mogen leven, is fantastisch. Dat meen is serieus.
Maar wel ook heftig!"

Lotte (36, Consultant ICT-Branche)
"Laat ons focussen op het creeren van een fijne wereld voor onze kids, met liefde en saamhorigheid."


GOOD TO KNOW

De interviews op MindFlow'rs.nl geven een inkijkje in de persoonlijke visie en mindset van mensen die kritisch zijn over het huidige Corona-beleid en zijn bedoeld om mensen te inspireren die zoekende zijn in deze roerige tijd. Wanneer je verschillende interviews leest, zal je ontdekken dat deze visies verschillen. Sommige mensen die ik sprak zijn overtuigd van een achterliggend plan, anderen stellen zich enkel kritische vragen bij bepaalde beleidskeuzes. Het is een bewuste keuze dit hele spectrum aan bod te laten komen. Daarom dit verzoek:

Laat je inspireren door de verhalen die jou aanspreken
en hou het respectvol richting de mensen die er een andere visie op nahouden! 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.